İzlanda Somon Avı / Tunç ÇATALOĞLU

Vididalsá: Birinci Sınıf İzlanda Somon Avı

İzlanda, somon balıkçıları için gerçek bir cennettir. Burada, volkanik adanın hayranlık uyandıran nehirlerinde  çok sayıda somon yumurtlama alanlarına ulaşmak için akıntıya karşı adeta yarışırlar. İzlanda’nın en iyi somon nehirlerinden biri de, RasmusOvesen’in, kelimenin tam anlamıyla aşık olduğu kuzey batı noktasındaki Vididalsá nehridir.

RasmusOvesen’in kaleminden…

Flyfishing balıkçılarının hastası olduğu bu tuhaf somon takıntısını hiç anlayamamışımdır. Flyfishing denilince Norveç ve İsveç’in taşkın nehirlerinde insanların, çamurlu, ılık suların içinde yarı bele kadar batmış halde bir yandan ayakta durmaya uğraşırken diğer yandan somonları avlamaya çalışırken çektikleri zahmet gözlerimin önüne gelir ve bu somon avı isteklerinin gerçek olduğuna inanmaya,  bu kişilerin bu somon avından neden bir türlü vazgeçemediklerini anlamaya çalışmakta oldukça zorlanırdım. Yarı belime kadar suyun içindeydim ve ne yaptığımı sorgular haldeydim.

Kuzeye doğru gitgide isteğimi kaybettiğim, vahim diyebileceğim yolculuğumda gerçekten hiçbir şey yakalayamamıştım. Somon flyfishing de bu sebeple yeteneklerimden şüphe etmeme neden olan, insanın kendine işkence ettiği bir av türü olarak zihnimde yer etmişti. Kendimi kilisedeki inançsız biri gibi hissediyordum. Her başarısız voli beni cezalandıran, inancımı kaybettiren bir kamçı gibiydi ama çok şükür bu duygum gerçek olmadı. 

Birkaç yıl önce, ta ki İzlanda’ya Stora Laxá nehrinde balık avlamaya gidene kadar bu somon avındaki ışığı fark etmemiştim. Burada cömertliğiyle tamamen fark yaratan bir balık avı tecrübesi edindim.  Benim yetersiz somon avı becerilerime tamamıyla ters görünen bir tarzda, oltayla somon yakaladım. O kadar çok somon vardı ki, bu usta akrobatlar adeta oltaya gelmek için yarış halindeydiler.  Bu, önceki başarısızlığım için sadece telafi edici ve gönül alıcı bir tecrübe olmakla kalmayıp aynı zamanda benim için oldukça eğlendirici bir tecrübe olmuştu.  Avım sona erdiğinde artık ben de o flyfishing avının özünü ve ruhunu hissedebilen, tüm yazını gümüş zırhlı somonun karşı konulmaz çekişini hissedebilmek için harcayan grubun bir üyesi olmuştum.

Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ ŞUBAT 2020 108. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 2019 YILI ESBALDER TROFE BALIKLARI ALBÜMÜ
Next post Oltacı Dergisi korona virüs sebebiyle #evdekal sürecindeki hobidaşlara ücretsiz ONLİNE erişime açıldı