Fırtınada Motorlu Tekne Kullanmak / Hristo YUVANIDIS

Özellikle şunu düşünmek gerekir ki, hoş vakit geçirmek için denize açıldığımızda kendimizi ve yakınlarımızı tehlikeye atmaya, azgın dalgalarla boğuşarak perişan etmeye hiç de gerek yoktur.

Hava bozduğunda kaptanın denizin üstünlüğüne saygı duyması şarttır. Bununla beraber her zaman olumsuz hava şartlarına karşı hazırlıklı olmalıyız. Yolumuz ne kadar kısa ise de yakıtımız “Ful” ca simitlerimiz, can yeleklerimiz yeterli olmalıdır. Gerekli olabilecek her şeyin nerede bulunduğunu bilmeli, ağır malzemelerin eşyaların düşmeyecek, savrulmayacak durumda olduklarından emin olmalıyız.

Motorun veya motorların “quick stop” aksamı kolumuzda takılı olmalıdır. Hava bozmaya başladığında teknedekileri yatıştırmalıyız. Panik yaratacak her şeyden kaçınmalıyız. Herkesi uygun yere oturtmalı, özellikle çocuklara mukayyet olmalarını hatırlatmalıyız.

Hızımız güvenli ve kontrollü olmalıdır. Hiç istemememize rağmen rotamızı başka yöne çevirmek zorunda olabileceğimizi unutmamalıyız. Ellerimiz dümene-direksiyonda ve gaz kolunda, ayaklarımız ise dengemizi kaybetmemek için hafif açık olmalıdır.

Herkese can yeleğini giydirmeliyiz. Bu gibi durumlarda teknenin türü, boyu ve su çizgisi (Teknenin suyun içinde olan kısmını ve suyun dışında kalan kısmını ayıran engi) farklı durumlar arzederler. Dalga yüksekliğinin bir veya iki metre olması önemli bir farklılık arzedeceği gibi, dalgaların pruvadan (baş taraftan) pupadan (kıç tarafından) bordelerden gelmesi farklı bir mücadele tarzını gerektirecektir.

Ayrıca sert havalarda beş metrelik bir tekneyi kullanmak başka, 8-10 metrelik bir tekneyi kullanmak başka bir şeydir. Dalgalarla başbaşa kaldığımızda ilk dikkat edeceğimiz şeyler dalgaların şekliyle, yönleridir. Teknemizin istikameti, teknemizin su çizgisini dikkate alarak belirlenmelidir.

Yani teknemizi hangi tarafa doğru yönlendireceğimizi dalga yüksekliğinin, teknemizin, su çizgisinin boyuna göre nispeti belirleyecektir.

DALGALAR PRUVADAN GELİYORSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Kasım’da Aşk Başkadır / Birol TANGUT
Next post Kayıp Balık / Altay Tuna POLAT