Caydırıcılık koskoca bir sıfır! / İlhan BAL

Caydırıcılık koskoca bir sıfır!

Geçtiğimiz aylarda Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden almış olduğumuz görüş ile bazı Kamu Kurum ve Kuruluşları ile yapmış olduğumuz çalışma sonrasında BEYŞEHİR GÖLÜ’nde ” ELEKTROŞOK ” ile Balık Katliamı yapan 1 Kişiye ” BİYOLOJİK DENGEYİ TAHRİP ETTİĞİ ” gerekçesiyle ÇEVRE KANUNU’nun 9.maddesi uyarınca Türkiye’de ilk kez 60.163 TL. lik İdari Para Cezası uygulanmıştı. İsimlerini tek tek sayamadığımbir çok gönlü güzel insanın emeği olmuştu bu çalışmada.

22 Kasım 2019 Tarihli ve 30956 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan Su Ürünleri Kanunu’nda ELEKTROŞOK ile Balık katliamı yapmanın cezası 10 BİN Lira olarak belirlendi. Bu tutar Milli Park Sahalarında 20 BİN lira olarak uygulanacak. Emsal bir uygulama varken, ceza tutarı emsal niteliğindeki bu tutarın neden daha altına düşürülür anlamak mümkün değil !

Bu şekildeki bir katliam yöntemine HAPİS CEZALARI getirilmesini yıllardır hep talep ettik, ama söz dinletemedik. ( 2003 yılı öncesinde HAPİS CEZASI mevcut Kanun’da vardı ve AB ‘ne uyum gerekçesi ile o yıllarda Kanun’dan çıkartıldı. )

Yeni düzenlenen Su Ürünleri Kanunu’na baktığımızda bir takım suçlara HAPİS CEZALARI getirildiğini görüyoruz. ELEKTROŞOK ile KATLİAM YÖNETİMİNE HAPİS CEZASI getirilmesi için daha ne yapmalıyız idrak edebilmiş değilim.

Su Ürünleri Kanunu’nda bu suça uygulanacak İPC. tutarının Çevre Kanunu’nun 9. maddesinde yer alan hususun ihlali neticesinde uygulanan 60.163 TL.lik tutar ile eşdeğer tutulup, suçu işleyenlere ayrıca TCK 174 maddesindeki Hapis Cezalarının uygulanması için gerekli düzenlemeyi dün yayımlanan Yeni Su Ürünleri Kanunu’nda uygulamaya koymak çok mu zordu ?

Yeni Kanun’da yer alan 10 BİN liralık tutar maalesef yine caydırıcı olmaktan uzak…!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Kamil Üçbaş Projeleri devam ediyor..!
Next post EKİM AYINDA ÇANDARLI… / Bülent GÜNER